W sobotę w wszystkich kościołach odbywa się zgodnie z tradycją święcenie pokarmów. Poniżej godziny święceń w wybranych parafiach.
—————————————————————————————————————-
Parafia św. Jacka (ul.Tysiąclecia)
Błogosławieństwo pokarmów odbędzie się na zewnątrz kościoła o pełnych godzinach od 11:00 do 14:00. Wigilia Paschalna rozpocznie się o 21:00.
Źródło: swjacek.opole.pl
Parafia św. Apostołów Piotra i Pawła (ul.Mickiewicza 1)
Święcenie pokarmów zaplanowano co pół godziny od 11:00 do 16:00. Wigilia Paschalna o 21:00.
Źródło: pip.opole.pl
Parafia św. Michała Archanioła (ul.Domańskiego 4)
Obrzęd święcenia pokarmów co godzinę, od 9:00 do 15:00.
Wigilia Paschalna o 20:00.
Źródło: sw-michal.opole.pl
Parafia Matki Boskiej Nieustającej Pomocy w Niwej Wsi Królewskiej.
Poświęcenie pokarmów odbędzie się o 11:00, 12:00, 14:00 i 16:00. Spowiedź od 11:00 do 15:00. Wigilia Paschalna o 18:00.
Źródło: mbnpopole.pl
Parafia św. Jana Pawła II – Misjonarze Oblaci (al.Witosa 40)
Pokarmy będą święcone o każdej pełnej godzinie od 10:00 do 15:00. Wigilia Paschalna rozpocznie się o 19:00.
Źródło: opole.oblaci.pl
Parafia Matki Boskiej Bolesnej i św. Wojciecha (ul.Górna 2)
Święcenie pokarmów zaplanowano na godziny: 11:00, 12:00, 13:00, 14:00 i 15:00. Wigilia Paschalna o 21:00.
Źródło: parafianagorce.pl
Parafia Najświętszego Serca Pana Jezusa – Jezuici (ul.Czaplaka 1a)
Poświęcenie pokarmów odbędzie się w godzinach od 9:00 do 15:00. Liturgia Wigilii Paschalnej rozpocznie się o 20:20.
Źródło: jezuici.opole.pl
Na ziemiach polskich od wieków święcono pokarmy. Kiedyś jednak nie udawano się z koszyczkami do kościołów, ale kapłani jeździli po wsiach i błogosławili jedzenie. Na wsiach rozstawiono stoły, nakrywano je białymi obrusami i układano na nich jedzenie.
Księża błogosławili jadło, by zapewnić dostatek i pomyślność ludności na cały kolejny rok.
Podania o tym, jak na Wielkanoc błogosławiono baranka, jajka, masła znajdują się w dokumentach już z XVII wieku.
Z biegiem czasu zwyczaj ten ewoluował i w XIX wieku w Wielką Sobotę katolicy zaczęli chodzić do świątyń z koszami pełnymi jedzenia.
Nie były to małe, symboliczne koszyczki, jakie znamy dzisiaj. Raczej duże wiklinowe kosze wypełnione różnymi przysmakami.
W regionach, które wcielono do Polski po II wojnie światowej (a więc na zachodnich krańcach kraju), zwyczaj święcenia pokarmów na Wielkanoc spopularyzował się dopiero w latach 70. XX wieku wraz z napływem ludności z centralnych regionów Polski.



