W trakcie nauki studenci zdobędą wiedzę m.in. z zakresu: dietetyki i żywienia człowieka w różnych stanach fizjologicznych; żywienia zbiorowego; psychologii i psychodietetyki; systemów jakości i bezpieczeństwa żywności; najnowszych technologii przetwarzania surowców spożywczych i metod oceny jakości żywności; metod organizacji procesów technologicznych w przemyśle spożywczym pod kątem ich higieny i bezpieczeństwa a także dotyczą biotechnologii, toksykologii i higieny żywności; technologii produkcji potraw i ich przygotowania wg wytycznych konkretnych diet; oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia organizmu; anatomii i fizjologii człowieka czy podstaw immunologii i klinicznego zarysu chorób.
Podczas studiów licencjackich (trzyletnich dziennych lub zaocznych) student będzie miał do wyboru specjalizacje takie jak: dietetyka i żywienie człowieka oraz jakość i bezpieczeństwo żywności. – Ta pierwsza umożliwia pracę jako np. specjalista ds. żywienia, promocji i edukacji zdrowia, w zakładach żywienia zbiorowego, publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej a także prowadzenie doradztwa żywieniowego indywidualnego, czyli własnego dietetycznego gabinetu. Ale to nie wszystko. Nasi absolwenci mogą pracować w przemyśle spożywczym czy też w instytucjach zajmujących się kontrolą żywności pod względem jej jakości i bezpieczeństwa jak np. w placówkach kontroli jakości i laboratoriach analizy żywności czy w przedsiębiorstwach, instytucjach i organizacjach zajmujących się przetwórstwem, kontrolą, obrotem żywności oraz dietetyką i żywieniem człowieka – wylicza prof. Dominika Matuszek.