Hajduki Nyskie-Wieś położna w województwie opolskim, w powiecie nyskim. To tutaj mieszka Pani Anna, która jest właścicielką… 9-letniego pączka.
Aby lepiej poznać jego historię, cofnijmy się do 2015 r. kiedy to Pani Anna wraz z mężem, wybrali się na zakupy do supermarketu.
To tam zakupili pączki. Gdy zjedli po jednym, postanowili przyjrzeć się etykiecie, na której to znajdował się skład produktu. Razem z mężem stwierdzili, że zostawią jednego pączka, ze względu na bombowy skład, jaki posiadał.
Pączek cały czas leżał schowany w kuchni w oryginalnym opakowaniu.
Przez pierwszy rok Pani Anna sprawdzała, czy pączek się nie psuje, czy nie ma na nim pleśni, czy innych nieprzyjemnych niespodzianek.
Potem już tylko leżał aż do tego roku.
Obecnie pączek już jest suchy i twardy, ponieważ wyparowała z niego woda.
Mimo swojego wieku nadal wygląda smakowicie 😉
Kiedy porównamy tradycyjnego pączka i takiego
z marketu to różnica jest ogromna.
Do domowego, wystarczy kilka składników.
Pączek przemysłowy ma długą listę składników, z różnymi konserwantami, regulatorami kwasowości
i przeciwutleniaczami. One służą przedłużeniu zdatności do spożycia.
Nasuwa się tylko jeden morał z tej historii. Przed zakupem warto czytać etykietę ze składem produktu ‼