Polowy punkt magazynowy, rozwinięty przez żołnierzy 10 Opolskiej Brygady Logistycznej, pracuje pełną parą. Do tej pory logistycy wydali blisko 55 ton żywności na potrzeby żołnierzy strzegących wschodniej granicy kraju. Praca w polowym punkcie magazynowym rozpoczyna się jeszcze przed świtem, a kończy w późnych godzinach wieczornych. Zwykle jako pierwsi pojawiają się dostawcy świeżego pieczywa, a w kolejnych godzinach do kontenerów chłodniczych trafiają produkty mięsne, nabiał, warzywa oraz owoce. Magazynierzy nadzorują jakość przyjętej żywności, ewidencjonują każdy kilogram produktów, a następnie przygotowują się do jej wydania. Po południu logistycy rozpoczynają załadunek pojazdów ciężarowych, które dostarczają żywność do kuchni polowych i stacjonarnych. W ostatnich dniach rozszerzono zakres obowiązków żołnierzy z 10 Opolskiej Brygady Logistycznej, którzy rozwinęli także punkt tankowania dla pojazdów z innych jednostek wojskowych operujących w tym rejonie. W dniu 23 listopada pracę żołnierzy w polowym punkcie magazynowym nadzorował dowódca 10 Opolskiej Brygady Logistycznej generał brygady Maciej Siudak. Dowódca zapoznał się na miejscu z organizacją pracy, zapleczem technicznym oraz warunkami socjalno – bytowymi żołnierzy. Generał Siudak odwiedził także logistyków, którzy obsługują kontenerową pralnię polową, wydzieloną z 10 Opolskiej Brygady Logistycznej na rzecz wojsk operacyjnych. Tekst: kpt. Piotr Płuciennik Zdjęcia: kpt. Piotr Płuciennik, st. szer. Michał Jacak